“Bij VarexHuis voelden we ons
serieus genomen”

In de Betuwe, in het dorpje Varik, vlak bij de Waalbandijk, staat een nieuw VarexHuis. Een prachtig karakteristieke jaren ’30 woning, maar dan van het bouwjaar 2017. Het huis werd betrokken door Marijke en Koos samen met hun hond Ziva en kat Ling.

De ervaringen met VarexHuis van Koos en Marijke

Van vroeg tot laat zonnig genieten

In de Betuwe, in het dorpje Varik, vlak bij de Waalbandijk, staat een nieuw VarexHuis. Een prachtig karakteristieke jaren ’30 woning, maar dan van het bouwjaar 2017. Het huis werd onlangs betrokken door jeugdpsycholoog Marijke Bouwmeester en Koos Ridder – “ik doe iets in de IT” – samen met hun hond Ziva en kat Ling. De familie Ridder-Bouwmeester heeft het huis zelf laten bouwen op een kavel dat ze vond op het nieuwbouwplan Walgtsestraat.

Allereerst: hoe komt iemand ertoe om de stad Utrecht te verruilen voor Varik, en daar een huis te laten bouwen? Dat blijkt vooral een keuze voor meer rust te zijn geweest. Marijke en Koos woonden tot voor kort in Leidsche Rijn, de grootste Vinex-wijk van Nederland. Koos Ridder: “Er was op zich niet zoveel mis met ons huis en de buurt daar hoor. Behalve dan… die voortdurende drukte om je heen. Overal en altijd hoor je mensen en verkeer. En als het dan eens mooi weer is en je gaat recreëren buiten de stad, dan kom je nog half Utrecht weer tegen. Want iedereen zoekt zijn vertier in dezelfde natuur. Daar waren we wel een beetje klaar mee.”

De stad uit

Met vrienden had de familie Ridder-Bouwmeester daarom het plan opgevat de stad vaarwel te zeggen. Misschien om samen met hen iets te kopen. Of wellicht om zelf iets te laten bouwen. Ze keken in Noord-Friesland, maar dat bleek te winderig; de Achterhoek te ver rijden van het werk. Maar in het lieflijke Betuwse rivierenlandschap, op nog geen 30 minuten rijtijd van Utrecht creëerde de familie Ridder-Bouwmeester hun nieuwe woongeluk.

Koos Ridder vertelt: “Onze vrienden hadden inmiddels een oude boerderij betrokken in Varik, toen wij hoorden dat er ook vrije kavels te koop waren in het dorp. De projectontwikkelaar wees ons op de mogelijkheid een huis onder begeleiding te laten bouwen. Niet bij VarexHuis, maar via een andere aanbieder. Daar hadden we ook al een offerte laten opmaken, toen een buurtbewoner ons vertelde hoe blij hij was met zijn VarexHuis. Dus daar hebben we meteen ook maar contact mee gezocht. En om eerlijk te zijn was er ook nog een derde bouwer in beeld.”

Vragen adequaat beantwoord

De prijs-kwaliteitverhouding van het VarexHuis ten opzichte van de anderen sprong er meteen al uit. Maar dat gaf uiteindelijk niet eens de doorslag. Koos: “Het ontwerp van VarexHuis was ten eerste helemaal spot-on. En wat ik misschien nog wel belangrijker vond was het vertrouwen dat sprak uit het contact met VarexHuis. We hadden best veel vragen over het proces. Onze contactpersoon Laura was heel adequaat in de beantwoording daarvan. Als ze zelf iets niets wist, dan zocht ze uit hoe het zat en belde ons snel terug. Je merkt helaas dat dit bij lang niet alle bedrijven zo gaat. Bij VarexHuis voelden we ons serieus genomen. En daarom zijn we uiteindelijk met hen in zee gegaan.”

Koos Ridder prijst sowieso de begeleiding en advisering gedurende het hele traject: “Laura heeft ons echt ontzorgd en drukte ons op het hart dat een eigen huis laten bouwen vooral ook leuk moet zijn. En dat was het ook. Dat begon al in het ontwerptraject. Als we aanpassingen hadden werden die meteen doorgevoerd. Zoals? Nou, we wilden misschien wel iets doen met het voegwerk. Laura heeft ons toen verwezen naar de leverancier van de stenen en die heeft ons allerlei mogelijkheden laten zien. We hebben uiteindelijk gekozen voor een zwarte voeg. Dat geeft optisch een mooi contrast. Daarnaast heb ik me laten adviseren over het formaat van de garage. Ik sleutel graag aan klassieke auto’s – bezit een Triumph en een Volvo Amazon, beide uit 1965. Om daar ruimte aan te bieden is de garage een stuk dieper geworden.”

Het hele project in timelapse 

De familie Ridder-Bouwmeester had bij het kiezen van de kavel rekening gehouden met de ligging ten opzichte van de zon. Om daar optimaal van te kunnen genieten zijn er ook in het ontwerp van het VarexHuis enkele aanpassingen gedaan. Koos: “Dat klopt. We hebben een erker laten plaatsen en hebben rondom gekozen voor grotere en hogere raampartijen. Als de zon schijnt, dan kunnen daar in onze woonkamer van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van genieten. En de woonkamer is ook verlengd, zodat we meer zitruimte hebben aan de voorkant.”

Vanaf de dag in september dat ook daadwerkelijk de spade de grond in ging bleven Koos en Marijke regelmatig op de bouw komen. Koos: “Ik heb sowieso het hele project gedocumenteerd met een timelapse camera. We hebben nu een film waarbij je de bouw van je eigen huis helemaal terug kan zien. Maar buiten dat zijn we ook regelmatig zelf komen kijken op de bouw. Bij het aanleggen van de funderingen, het opzetten van de muren, het bereiken van het hoogste punt: wij waren er telkens bij. Dat is toch een verschil tussen projectbouw en eigen bouw: je bent veel meer betrokken.”

Volop genieten

Toen begin februari het huis klaar was, waren er nog een klein aantal opleverpuntjes. Die werden door VarexHuis naar tevredenheid opgelost. De familie Ridder-Bouwmeester heeft daarna zelf de laatste hand aan het bouwproject gelegd. Koos: “De keuken en badkamer hebben we zelf laten plaatsen en ik heb zelf de isolatie van de garage gedaan.”

De familie geniet inmiddels met volle teugen van hun Varikse Varexhuis. Koos: “We zijn heel erg blij met onze nieuwe woning. En ook het leven in Varik bevalt uitstekend. Je hoort hier geen snelweg, geen trein. Mensen die in de Randstad wonen beseffen niet altijd hoe mooi Nederland daarbuiten kan zijn. Wij willen hier in elk geval niet meer weg.”

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de woning van Koos en Marijke? Onze adviseurs vertellen u er graag over.

"We hebben een moordtijd gehad!" - Johan en Caroline
"Voor ons was belangrijk dat we een 'klik' hadden!" - Niels en Nicolien
Blijf altijd op de hoogte met onze digitale nieuwsbrief

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF