Gasloos bouwen; de nieuwe standaard

Gasloos bouwen; de nieuwe standaard

De verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen vervalt al per 1 juli van dit jaar, wat neerkomt voor de nieuwbouw op een verbod op de aansluiting op aardgas. Alleen bij hoge uitzondering is de ketel na die datum nog toegestaan. Deze datum kwam als een verrassing. Tot nu toe werd 1 januari 2019 werd genoemd als datum waarop de aansluitplicht vervalt. 

Alle omgevingsvergunningen die na 1 juli 2018 bij de betreffende gemeente worden ingediend zijn op basis van verwarming in de woning middels een warmtepompsysteem. Daarbij kunt u als consument kiezen voor een luchtwater warmtepomp of een aardwarmtepomp. 

 

Luchtwater warmtepomp

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet deze om in warm water. Dit warmte water kunt u gebruiken voor het verwarmen van uw huis. Maar ook om mee te douchen en wassen. Een luchtwarmtepomp moet buiten worden geplaatst. Dit kan op elke gewenste plek zijn. Bijvoorbeeld op een plat dak, zodat de warmtepomp uit het zicht staat.

 

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp haalt warmte uit de aarde. Met een aardwarmtepomp kunt uw zowel verwarmen als koelen. Het voordeel van een aardwarmtepomp is dat het rendement niet afhankelijk is van het weer. Dieper in de aarde is het altijd dezelfde temperatuur, daarmee is uw opbrengst ook altijd gelijk.

 

Wat kan er wel, en wat niet met een warmtepomp

• Een warmtepomp verwarmd met lage temperatuurverwarming. Dit is ideaal met vloerverwarming en lage temperatuurradiatoren.

• Als optie kunt u  met een warmtepomp ook koelen

• U kunt ook douchen met een warmtepomp

• Een lucht warmtepomp gebruikt stroom, een combinatie met zonnepanelen is dus ideaal.

 

Vragen? Onze verkoopadviseurs vertellen u er graag meer over.