Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag over bouwen met VarexHuis? Of wilt u meer weten over het bouwproces en alle zaken die daarbij komen kijken? Natuurlijk helpen onze adviseurs u graag, maar hier vindt u alvast een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Over VarexHuis

Welke bedrijven zitten achter VarexHuis?

VarexHuis is een geregistreerd handelsmerk van de Oude Wolbers Groep, die bestaat uit Bouwonderneming Oude Wolbers uit Borne en Bouwbedrijf Van de Fliert uit Barneveld. We werken samen met vaste ketenpartners, onderaannemers en leveranciers. Uw woning wordt altijd gebouwd door dezelfde groep gespecialiseerde mensen, waardoor we een constante hoge kwaliteit kunnen garanderen.

Bouwmethode

Welke bouwmethode gebruikt VarexHuis?

VarexHuis is een innovatief bouwconcept, waarbij traditionele bouw wordt gecombineerd met systeembouw. Het casco, oftewel het geraamte van uw huis, wordt opgebouwd uit prefab elementen van lichtbeton of kalkzandsteen. Vervolgens wordt uw huis traditioneel afgebouwd. Hierbij maken we gebruik van prefab woningelementen uit onze eigen timmerfabriek, zoals de kap en de buitenkozijnen.

Hoe zijn de wanden en plafonds standaard afgewerkt?

De wanden worden behangklaar opgeleverd. Dat wil zeggen dat de wanden glad genoeg zijn om behang op aan te brengen. Alle plafonds worden standaard opgeleverd met spack-/spuitwerk, een witte afwerking met een kleine korrel.

U kunt er ook voor kiezen om de wanden en plafonds (na oplevering) te laten stucen. We raden het echter af om in de eerste drie jaar een ‘harde’ wandafwerking aan te brengen. Een nieuwbouwwoning ‘werkt’ namelijk in de eerste jaren, waardoor krimpscheuren kunnen ontstaan op plaatsen waar materialen op elkaar aansluiten. Daarom adviseren we u te kiezen voor spack-/spuitwerk op de plafonds en (vlies)behang op de wanden.

Zijn de kosten voor de fundering bij de prijs inbegrepen?

Tenzij anders wordt aangegeven in onze offerte, gaan we uit van een fundering op staal. Dit is een fundering rechtstreeks op de stabiele grondlaag, op een diepte van 85 cm onder peil. Is er op uw bouwlocatie een hei- of boorpalenfundering nodig? Dan wordt de meerprijs bepaald door de lengte van de palen. De lengte kan variëren tussen ca. 5 en 25 meter. Een sonderingsonderzoek en de constructieberekeningen vanuit de constructeur bepalen de definitieve fundering en lengte van de palen.

Wat is het verschil tussen heipalen en boorpalen?

Op veel bouwlocaties is een palenfundering noodzakelijk. Dit kunnen heipalen of boorpalen zijn. Heipalen worden door middel van een zware installatie de grond in ‘geslagen’. Dit veroorzaakt trillingen in de grond, waardoor schade kan ontstaan aan gebouwen die te dicht bij de bouwlocatie staan. In deze gevallen passen we boorpalen toe. Hierbij worden gaten in de grond geboord, die worden gevuld met beton en wapeningsstaal.

Maakt u gebruik van een WTW systeem of natuurlijke ventilatie?

Voor uw VarexHuis maken we gebruik van natuurlijke ventilatie, door middel van ventilatieroosters in diverse ramen. Dit doen we in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem in de keuken, badkamer(s) en toilet(ten). In de woonkamer en op de verdieping plaatsen we een CO2 sensor. Deze sensoren meten de luchtkwaliteit en bepalen vervolgens de benodigde hoeveelheid mechanische ventilatie.

Hoe wordt de woning opgeleverd?

Uw VarexHuis wordt sleutelklaar opgeleverd. Dit is onder andere inclusief aftimmeringen en spack en spuitwerk van de plafonds. Voordat u in uw nieuwe huis kunt gaan wonen, moet u nog wel zorgen voor de afwerking. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een keuken
  • Sanitair en tegelwerk
  • Schilderwerk van kozijnen, ramen, deuren en boeidelen
  • Tuinaanleg
  • Vloerbedekking
  • Wandafwerking (bijvoorbeeld behang)

Garanties en keurmerken

Wat houdt de SWK afbouwgarantie in?

Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) beschermt de belangen van kopers van nieuwbouwwoningen. SWK geeft voor elk nieuw VarexHuis een waarborgcertificaat af. Deze garantie is een aanvulling op uw koopovereenkomst met VarexHuis. Het beschermt u niet alleen op financieel vlak, maar geeft u ook een aanvullende bouwkundige garantie. Bovendien loopt u met de SWK garantie geen risico op langere bouwtijden, ook niet als uw bouwpartner in zwaar weer komt.

Is SWK hetzelfde als GIW?

Tot 1 januari 2010 was SWK aangesloten bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW). Net als de andere aangesloten organisaties, Bouwfonds en Woningborg, verstrekte SWK de waarborgcertificaten van het GIW. Op 1 januari 2010 hield het GIW op te bestaan. Vanaf deze datum verstrekt SWK een eigen waarborgcertificaat. Zo blijft u verzekerd van een woning van hoge kwaliteit, terwijl u geen enkel risico loopt.

Wat zijn de voordelen van de SWK afbouwgarantie?

Een afbouwgarantie doet precies wat het woord zegt. Het geeft u de zekerheid dat uw woning wordt afgebouwd, zonder extra kosten. De belangrijkste voordelen op een rij:

  • De aanneemsom is voor 100% verzekerd in het SWK waarborgcertificaat;
  • SWK voorziet in onafhankelijke en snelle bemiddeling bij geschillen;
  • U krijgt een extra bouwkundige kwaliteitsgarantie voor gemiddeld zes jaar;
  • De garantie geldt ook voor al het (schriftelijk overeengekomen) meerwerk.
Wat is het verschil tussen de SWK afbouwgarantie en andere garantieregelingen?

Als uw bouwpartner in een faillissement belandt komt er veel op u af. Wie gaat uw woning afbouwen en wat gaat dat kosten? Er bestaan verschillende garantieregelingen, die de aanneemsom niet altijd volledig dekken. Ook betalen na oplevering biedt u geen volledige zekerheid. Met de SWK afbouwgarantie is uw aanneemsom wél voor 100% verzekerd. Uw woning wordt gegarandeerd afgebouwd, volgens de prijs én kwaliteit die u met ons heeft afgesproken.

Hoe lang geldt de SWK afbouwgarantie?

Drie maanden nadat we uw woning opleveren, gaat de SWK bouwkundige garantie in. De duur van de SWK garantie is zes jaar. Dit geldt voor uw complete woning, ook voor (schriftelijk overeengekomen) meerwerk. Alleen voor bepaalde onderdelen van uw huis kan de garantie niet gelden, of langer/korter van kracht zijn. We geven u graag meer informatie.