Veel gestelde vragen
Heeft u een vraag over bouwen met VarexHuis? Of wilt u meer weten over het bouwproces en alle zaken die daarbij komen kijken? Natuurlijk helpen onze adviseurs u graag, maar hier vindt u alvast een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
Over VarexHuis
Welke bedrijven zitten achter VarexHuis?
VarexHuis is een geregistreerd handelsmerk van de Oude Wolbers Groep, die bestaat uit Bouwonderneming Oude Wolbers uit Borne en Bouwbedrijf Van de Fliert uit Barneveld. We werken samen met vaste ketenpartners, onderaannemers en leveranciers. Uw woning wordt altijd gebouwd door dezelfde groep gespecialiseerde mensen, waardoor we een constante hoge kwaliteit kunnen garanderen.
Wat is het werkgebied van VarexHuis?
We bouwen in een groot deel van Nederland behalve in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland het zuiden van Noord-Brabant, Limburg en de Waddeneilanden. Heeft u een kavel op de grens van één van deze gebieden en wilt u weten of we voor u kunnen bouwen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.
Heeft u een modelwoning waar ik kan kijken?
We organiseren regelmatig Open VarexHuizen in het hele land. Trotse VarexHuis bezitters stellen hun nieuwe huis – vlak voor oplevering – graag beschikbaar als modelwoning. Zo kunt u rustig rondkijken, de solide materialen voelen en ervaren hoe riant onze ruimtelijke indeling is. U vindt alle informatie over onze Open VarexHuizen op www.varexhuis.nl/open-varexhuis.
Kan ik ergens onafhankelijke beoordelingen over VarexHuis vinden?
Op Bouwnu.nl leest u onafhankelijke, ongecensureerde beoordelingen van echte ervaringsdeskundigen: de VarexHuis bezitters die u zijn voorgegaan. Bouwnu.nl is de onafhankelijke vergelijkingswebsite voor de woningbouw. Op basis van duizenden reviews en informatie over bedrijven helpt bouwnu.nl u bij het vinden van een goede aannemer voor uw bouwproject. En natuurlijk leest u op onze website uitgebreide ervaringsverhalen van VarexHuis klanten.
Waarom moet ik voor VarexHuis kiezen?
Wij zijn ervan overtuigd dat VarexHuis de beste bouwpartner voor u is. Maar in uw zoektocht naar een nieuw huis komt u veel bouwers en aanbiedingen tegen. Om u te helpen appels met appels te vergelijken, hebben we de 9 belangrijkste redenen om te kiezen voor VarexHuis voor u op een rijtje gezet.
Oriëntatie en voorbereiding
Is de afspraak met VarexHuis vrijblijvend?
Het kennismakingsgesprek dat u met VarexHuis inplant is geheel vrijblijvend. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u een prijsindicatie op basis van uw woonwensen. Op basis hiervan kunnen wij vrijblijvend de architect voor u aan het werk zetten. U ontvangt een geheel op maat gemaakt schetsontwerp en offerte. Ook deze zijn gratis en geheel vrijblijvend!
Wat krijg ik als ik een afspraak met VarexHuis maak?
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreekt onze adviseur met u uw woonwensen. Daarna gaat onze architect voor u aan de slag en maakt hij een schetsontwerp op maat. U ontvangt uw persoonlijke schetsontwerp tijdens de tweede afspraak samen met een heldere offerte. Onze afspraken zijn gratis en de schetsontwerpen zijn vrijblijvend. Voorbeelden van schetsontwerpen van onze architect vindt u op onze inspiratiepagina.
Hoe lang duurt het voordat ik mijn schetsontwerp ontvang?
Na ons kennismakingsgesprek vindt de presentatie van uw schetsontwerp en offerte plaats, dit duurt ca. 4 weken
Hoe lang duurt het voorbereidingstraject voordat de bouw start?
De tijdsduur van het voorbereidingstraject is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de tijd die de gemeente nodig heeft voor het afgeven van uw vergunning. Houd ook rekening met de tijd die u zelf nodig heeft voor het maken van alle keuzes. Over het algemeen duurt het voorbereidingstraject ongeveer 8 tot 9 maanden, voordat we kunnen starten met de bouw.
Waar kan ik vinden wat er gebouwd mag worden op mijn kavel?
Aan het uiterlijk van uw woning zijn vrijwel altijd eisen verbonden. Deze voorschriften worden opgesteld door de gemeente en verschillen vaak per kavel. U vindt de voorschriften voor uw kavel in het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en/of kavelpaspoort. Onze adviseurs hebben veel ervaring met deze stukken en kunnen u vaak direct vertellen wat uw mogelijkheden zijn.
Hoe weet ik welke fundering nodig is op mijn kavel?
Voor uw nieuwe huis zijn drie typen funderingen mogelijk: een standaard fundering op staal, heipalen of boorpalen. Onze constructeur bepaalt welk type fundering noodzakelijk is voor uw huis, op basis van een sonderingsonderzoek op uw kavel. VarexHuis verzorgt dit sonderingsonderzoek graag voor u, maar u kunt het ook zelf laten uitvoeren.
Vaak is er vooraf al wel een inschatting te maken van het type fundering en de lengte van een eventuele palenfundering. Heeft u nog geen idee wat bij uw kavel van toepassing is? Vraag het eens aan uw buren, de aanbieder van de kavels of de gemeente. Als u al een goede inschatting heeft van de fundering, kunnen we hier rekening mee houden in onze offerte.
Ontwerp en bouwmogelijkheden
Wat is het verschil tussen VarexHuis en bouwen onder architectuur?
Bouwen met VarexHuis is bijna hetzelfde als bouwen onder architectuur, maar zonder het stevige prijskaartje. Uw huis wordt volledig afgestemd op uw woonwensen en is altijd ontworpen door een architect. Maar dankzij ons slimme bouwconcept heeft u een vaste, scherpe prijs en kunnen we snel bouwen. U legt al uw vragen en zorgen bij één partij neer, die u van begin tot eind deskundig begeleidt. VarexHuis verzorgt uw ontwerp, vergunningaanvraag, constructietekeningen, berekeningen en begeleiding voor en tijdens de bouw.
Bij VarexHuis heeft u…
- Een kortere bouwtijd
- Een vaste prijs
- Alle kosten in één aanneemsom
- Vaak een lagere prijs
- Eén aanspreekpunt gedurende het hele traject én na oplevering
Wordt mijn huis ontworpen door een architect?
VarexHuis werkt samen met architectenbureau Te Kiefte in Borne. Te Kiefte is aangesloten bij de BNA (Bond van Nederlandse Architecten). Uw woning wordt dus altijd ontworpen door een vakkundige en ervaren architect.
Ik heb al een eigen ontwerp. Kunt u dat bouwen?
VarexHuis is gebaseerd op een innovatief bouwsysteem. We kunnen uw eigen ontwerp alleen realiseren als het past binnen ons bouwsysteem. Dit vraagt mogelijk enige flexibiliteit in uw ontwerp.
Wilt u weten of we uw eigen ontwerp kunnen bouwen? Leg het vrijblijvend voor aan één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag over uw mogelijkheden met VarexHuis.
Bouwmethode
Welke bouwmethode gebruikt VarexHuis?
VarexHuis is een innovatief bouwconcept, waarbij traditionele bouw wordt gecombineerd met systeembouw. Het casco, oftewel het geraamte van uw huis, wordt opgebouwd uit prefab elementen van lichtbeton of kalkzandsteen. Vervolgens wordt uw huis traditioneel afgebouwd. Hierbij maken we gebruik van prefab woningelementen uit onze eigen timmerfabriek, zoals de kap en de buitenkozijnen.
Kan VarexHuis snel bouwen?
Door het gebruik van prefab elementen kan VarexHuis snel en efficiënt bouwen. De hele bouwtijd duurt ongeveer 4 tot 5 maanden. Natuurlijk is er voordat de bouw kan starten ook tijd nodig voor andere zaken, zoals de vergunningaanvraag en werkvoorbereiding. Meer informatie over het bouwtraject vindt u in ons stappenplan.
Hoe zijn de wanden en plafonds standaard afgewerkt?
De wanden worden behangklaar opgeleverd. Dat wil zeggen dat de wanden glad genoeg zijn om behang op aan te brengen. Alle plafonds worden standaard opgeleverd met spack-/spuitwerk, een witte afwerking met een kleine korrel.
U kunt er ook voor kiezen om de wanden en plafonds (na oplevering) te laten stucen. We raden het echter af om in de eerste drie jaar een ‘harde’ wandafwerking aan te brengen. Een nieuwbouwwoning ‘werkt’ namelijk in de eerste jaren, waardoor krimpscheuren kunnen ontstaan op plaatsen waar materialen op elkaar aansluiten. Daarom adviseren we u te kiezen voor spack-/spuitwerk op de plafonds en (vlies)behang op de wanden.
Zijn sanitair en tegelwerk bij de prijs inbegrepen?
Bij uw VarexHuis is er geen sanitair en tegelwerk bij de prijs inbegrepen. Wel is er rekening gehouden met standaard aansluitingen voor uw toilet(ten) en badkamer(s). U kunt het tegelwerk en sanitair uitzoeken bij uw eigen leverancier naar keuze.
Kan het sanitair en tegelwerk bij een leverancier naar eigen keuze worden besteld?
U kunt het sanitair en de tegels bij uw eigen leverancier bestellen. U kunt ook het tegelwerk en de installatie van het sanitair zelf uitvoeren. In beide gevallen levert VarexHuis de badkamer(s) en toilet(ten) casco op. Hierbij dient u zelf zorg te dragen voor een afwerking conform de eisen in het Bouwbesluit.
Is een keuken bij de prijs inbegrepen?
Standaard is er geen keuken bij de prijs inbegrepen. Wel is er rekening gehouden met standaard aansluitingen voor uw keuken. U kunt een keuken uitzoeken bij uw eigen leverancier naar keuze.
Zijn de kosten voor de fundering bij de prijs inbegrepen?
Tenzij anders wordt aangegeven in onze offerte, gaan we uit van een fundering op staal. Dit is een fundering rechtstreeks op de stabiele grondlaag, op een diepte van 85 cm onder peil. Is er op uw bouwlocatie een hei- of boorpalenfundering nodig? Dan wordt de meerprijs bepaald door de lengte van de palen. De lengte kan variëren tussen ca. 5 en 25 meter. Een sonderingsonderzoek en de constructieberekeningen vanuit de constructeur bepalen de definitieve fundering en lengte van de palen.
Wat is het verschil tussen heipalen en boorpalen?
Op veel bouwlocaties is een palenfundering noodzakelijk. Dit kunnen heipalen of boorpalen zijn. Heipalen worden door middel van een zware installatie de grond in ‘geslagen’. Dit veroorzaakt trillingen in de grond, waardoor schade kan ontstaan aan gebouwen die te dicht bij de bouwlocatie staan. In deze gevallen passen we boorpalen toe. Hierbij worden gaten in de grond geboord, die worden gevuld met beton en wapeningsstaal.
Maakt u gebruik van een WTW systeem of natuurlijke ventilatie?
Voor uw VarexHuis maken we gebruik van natuurlijke ventilatie, door middel van ventilatieroosters in diverse ramen. Dit doen we in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem in de keuken, badkamer(s) en toilet(ten). In de woonkamer en op de verdieping plaatsen we een CO2 sensor. Deze sensoren meten de luchtkwaliteit en bepalen vervolgens de benodigde hoeveelheid mechanische ventilatie.
Hoe wordt de woning opgeleverd?
Uw VarexHuis wordt sleutelklaar opgeleverd. Dit is onder andere inclusief aftimmeringen en spack en spuitwerk van de plafonds. Voordat u in uw nieuwe huis kunt gaan wonen, moet u nog wel zorgen voor de afwerking. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een keuken
- Sanitair en tegelwerk
- Schilderwerk van kozijnen, ramen, deuren en boeidelen
- Tuinaanleg
- Vloerbedekking
- Wandafwerking (bijvoorbeeld behang)
Kan ik ook casco bouwen met VarexHuis?
Als u graag zelf wilt bouwen aan uw huis, dan biedt VarexHuis u verschillende mogelijkheden. Wij hebben twee casco pakketten voor u samengesteld: half casco en volledig casco. U leest er alles over op onze pagina over casco bouwen.
Prijzen en betalen
Wat is de prijs van een VarexHuis?
Bij VarexHuis werken we niet met een standaard prijslijst. We bouwen een woning op maat voor u, op basis van de woonwensen én het budget dat u aangeeft in het kennismakingsgesprek.
Weet u al precies hoe uw nieuwe huis eruit moet zien en wilt u weten wat uw droomhuis kost? Leg uw bouwplannen dan vrijblijvend voor aan één van onze adviseurs. Zij geven u graag een snelle prijsindicatie.
Wat is de prijs per m3?
De prijs per m3 is afhankelijk van het type huis, de afmetingen en het afwerkingsniveau dat u wenst. Bij VarexHuis varieert de prijs per m3.
Is de prijs inclusief BTW?
Ja, alle prijzen van VarexHuis zijn altijd inclusief 21% BTW.
Zijn reiskosten bij de prijs inbegrepen?
Onze prijzen zijn altijd inclusief reiskosten. In ons kennismakingsgesprek vragen we u naar de locatie van uw kavel, zodat we hier rekening mee kunnen houden in onze offerte.
Is er een standaard lijst met meerwerkopties?
Nee, er is geen standaard lijst met (prijzen van) meerwerkopties. Op basis van uw wensen maken wij een ontwerp op maat voor u. In de bijbehorende prijsopgave geven wij een aantal meerwerkopties, die wellicht interessant voor u zijn. Deze meerwerkopties zijn afgestemd op uw persoonlijke ontwerp.
Moet ik in termijnen betalen of kan ik ook betalen bij oplevering?
Omdat VarexHuis is aangesloten bij Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK), maken we gebruik van de aannemingsovereenkomst die is opgesteld door SWK en haar partners. In deze aannemingsovereenkomst is een betaling in 10 termijnen vastgelegd. Steeds als er een gedeelte van uw woning gereed is, betaalt u een percentage van de aanneemsom. Op deze manier, samen met de 100% afbouwgarantie van SWK, loopt u geen enkel risico.
Met welke kosten moet ik, naast de aanneemsom, nog meer rekening houden?
Als u een eigen huis wilt bouwen komt u verschillende kosten tegen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van de kavel, de bouw van het huis en bijkomende kosten. Dit zijn onder andere:
- Leges voor uw omgevingsvergunning en eventueel voor goedkeuring welstand
- Aansluitkosten voor gas, water, elektra, CAI en riolering
- Sonderingsonderzoek
- Eventuele hei- of boorpalenfundering of grondverbetering
- Eventuele voorzieningen voor de bereik- en berijdbaarheid van uw kavel (bijvoorbeeld rijplaten) en om schade aan eigendommen van derden te voorkomen
- Inrichting en afwerking van uw huis en tuin
Garanties en keurmerken
Wat houdt de SWK afbouwgarantie in?
Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) beschermt de belangen van kopers van nieuwbouwwoningen. SWK geeft voor elk nieuw VarexHuis een waarborgcertificaat af. Deze garantie is een aanvulling op uw koopovereenkomst met VarexHuis. Het beschermt u niet alleen op financieel vlak, maar geeft u ook een aanvullende bouwkundige garantie. Bovendien loopt u met de SWK garantie geen risico op langere bouwtijden, ook niet als uw bouwpartner in zwaar weer komt.
Is SWK hetzelfde als GIW?
Tot 1 januari 2010 was SWK aangesloten bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW). Net als de andere aangesloten organisaties, Bouwfonds en Woningborg, verstrekte SWK de waarborgcertificaten van het GIW. Op 1 januari 2010 hield het GIW op te bestaan. Vanaf deze datum verstrekt SWK een eigen waarborgcertificaat. Zo blijft u verzekerd van een woning van hoge kwaliteit, terwijl u geen enkel risico loopt.
Wat zijn de voordelen van de SWK afbouwgarantie?
Een afbouwgarantie doet precies wat het woord zegt. Het geeft u de zekerheid dat uw woning wordt afgebouwd, zonder extra kosten. De belangrijkste voordelen op een rij:
- De aanneemsom is voor 100% verzekerd in het SWK waarborgcertificaat;
- SWK voorziet in onafhankelijke en snelle bemiddeling bij geschillen;
- U krijgt een extra bouwkundige kwaliteitsgarantie voor gemiddeld zes jaar;
- De garantie geldt ook voor al het (schriftelijk overeengekomen) meerwerk.
Wat is het verschil tussen de SWK afbouwgarantie en andere garantieregelingen?
Als uw bouwpartner in een faillissement belandt komt er veel op u af. Wie gaat uw woning afbouwen en wat gaat dat kosten? Er bestaan verschillende garantieregelingen, die de aanneemsom niet altijd volledig dekken. Ook betalen na oplevering biedt u geen volledige zekerheid. Met de SWK afbouwgarantie is uw aanneemsom wél voor 100% verzekerd. Uw woning wordt gegarandeerd afgebouwd, volgens de prijs én kwaliteit die u met ons heeft afgesproken.
Hoe lang geldt de SWK afbouwgarantie?
Drie maanden nadat we uw woning opleveren, gaat de SWK bouwkundige garantie in. De duur van de SWK garantie is zes jaar. Dit geldt voor uw complete woning, ook voor (schriftelijk overeengekomen) meerwerk. Alleen voor bepaalde onderdelen van uw huis kan de garantie niet gelden, of langer/korter van kracht zijn. We geven u graag meer informatie.
Duurzaamheid en energie
Hoe voldoet VarexHuis aan de huidige BENG eisen?
VarexHuis bereikt de huidige BENG eisen door een zorgvuldig afgestemd pakket van hoogwaardige isolatie en energiebesparende maatregelen:
- Vloer-, gevel- en dakisolatie met hoge isolatiewaarden
- HR++ isolatieglas
- Zonnepanelen (8 stuks)
- Luchtwater warmtepomp in combinatie met vloerverwarming op de begane grond en 1e verdieping
- Ventilatiesysteem met CO2-sensoren
Deze maatregelen zijn op basis van onze basiswoning. De afmeting van de woning, ligging op de kavel, uitstraling en gezinssamenstelling zijn allemaal factoren die invloed hebben op de BENG berekening. Bovenstaande is een beginpunt.
Zijn zonnepanelen bij de prijs inbegrepen?
Uw VarexHuis wordt standaard opgeleverd met 8 stuks zonnepanelen. Dit is één van de onderdelen van het energiepakket, waarmee wij aan de huidige BENG eisen voldoen (basiswoning).
Welk energielabel heeft een VarexHuis?
Het maakt niet uit wat uw woonwensen zijn en hoe uw huis eruit komt te zien, uw VarexHuis krijgt altijd het energiezuinigste label A++.
Meer weten?
Staat uw vraag er niet bij? Onze adviseurs beantwoorden uw vragen graag in een vrijblijvend gesprek

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF